Отворено писмо Уједињеног гранског синдиката јавних предузећа


Влади Републике наше


Поштовани,

Обраћамо вам се поводом поновног и нерационалног повећања зарада у областима здраства, просвете, војске и полиције. Уједињени у одбрани грађанских права и интереса запослених у јавним предузећима ЕПС, Телеком, ПТТ, Србија Гас, РТС, Аеродром Београд, ФК Црвена звезда и ФК Партизан, сматрамо да је овим потезом Владе прекршен основни принцип равноправног односа државе према свим својим запосленима.

Пре свега, морамо да вас подсетимо да су се запослени јавних предузећа, који су сви чланови нашег синдиката, први одрекли 10% својих зарада када се држава сусрела са банкротом, а самим тим и највише допринели изласку на пут сигурног опоравка и одрживог развоја.

Јавна је тајна да су школе, болнице и касарне игнорисале ово упутство о умањењу зарада својим запосленима и наставиле да их дотирају из „сопствених прихода“, а да не помињемо да су без имало стида задржали све бенефиције попут регреса, топлог оброка, бонуса на остверену профит, додатака за прековремени рад, тринаесту плату, пакетиће за Нову годину и све оне скривене приходе којима је немогуће ући у траг и пролазе без икакве контроле Трезора и Владе.

Зашто за њих не важе иста правила и само они не деле судбину целог народа?

Важно је да се зна како сте ви као Влада гарантовали за све њихове погрешне инвестиције и бесмислене зајмове од банака, а да су их касније отплаћивали и још увек отплаћују сви грађани, а посебно они запослени у јавним предузећима. О свим наведеним чињеницама годинама ћуте и медији и Влада, не желећи да се суоче са јаким синдикатима и лобијима у овим секторима.

Ми не можемо и нећемо више да ћутимо. Мора се чути глас истине!

Некако потпуно незапажено и без потребне медијске пажње, прошла је чињеница да ни у једном од наведених јавних предузећа плата није повећана ни за један једини проценат у претходне две године и да наше колеге живе на рубу сиромаштва, а још више боли чињеница да их је њихова сопствена држава неправедно запоставила и занемарила.

Заиста невероватно из наше перспективе делује чињеница да је просвета опет добила чак 6% повећања плате, иако су убедљиво најплаћенији сектор, узимајући у обзир време које наставници проводе на послу и регресивни економски допринос којим урушавају темеље напретка целог друштва.

Молимо вас да признате како држава свако новоотворено место наставника или лекара субвенционише са чак 10 000 евра и да намеравате да ту праксу наставите и у наредним годинама.

Скупите храбрости и недвосмислено објасните грађанима зашто се они одричу својих примања како би се бахатили запослени у овим паразитским и непродуктивним секторима, а затим одговорите и до када мислите да ми финансирамо њихова бесплатна летовања и зимовања у одмаралиштима која су присвојили и отели од свих нас.

Искрено се надамо брзом одговору и споразумном решавању насталих проблема.

(Е)ПС: У случају индикација и нежељених ефеката при будућем снабдевању енергентенима посаветујете се са вашем лекаром или учитељем.

Синдикалац,
Иван Бућковић

Нема коментара:

Постави коментар